sobota 14. septembra 2013

Predslov Minin príbeh



Veriť v nevinu mini, stalo sa mi poslaním. Našiel som knihu, bola viazaná v koži a listy jej už stihol poznačiť čas. Písalo sa v nej o osude tej ktorej pomník sa snažím už niekoľko dní postaviť na nohy.
Bola nevinná to len diabol sa zahrával znova s týmto svetom. A Minu si vybral ako najvznešenejší nástroj skazy. Všetko sa začalo keď sa za dedinou objavil tulák , už vyše mesiaca prespával na lúke pod hájom a vídali ho ako sa prechádza pod oknami mininých komnát. Diablov poskok Jeremiáš už stáročia pravá ruka zla, túlala sa po svete, oddával sa v koži úbohého tuláka radovánkam a zábavám obyčajných ľudí, raz tu raz tam, po päťsto rokoch vyšiel z najväčšej diabolskej hĺbky tohto sveta a už tretí rok skúma ľudí. Myslenie, žitie, nové spôsoby skazy a zla. V koži tuláka, z vreckami plnými zlatniakov a diabolskými spôsobmi. Hádam už od začiatku vekov žije v temnotách a jeho múdrosť a vynaliezavosť nepozná hraníc.
Dievča baróna, starý to rod, samému cisár pánovi rodina, nevinné, akých bolo v Uhorsku tisíce, kone, lesy, poľovky, zábavy, a nespútané radovánky za dverami jej komnát. A tu prichádza on, diabol v koži žobráckej, ošúchaná brašna a starý klobúk, uniforma chudáka čo blúdi si svetom. Každý deň ráno ju čakáva pod lesom, kam chodí jazdiť na koni dievča, ktoré pozná len sklamanie a chabú lásku na noc; sa do tejto krištáľovej nádhery jeho očí, rýchlo zaľúbi, a jej osud tak dostáva poľahky do rúk diabol. Už to nie je jej život, stala sa nástrojom zla, už patrí len osudu, osud však podpálil rohatý, iskierkou čo prináša skazu. Tá iskierka, jediný plamienok, a osud jej už nabral vlastný spád.
Dokázať jej nevinu a pravdu o ej príbehu tak padlo na oje plecia. Kniha čo držím v rukách má dve roviny. Tá v ktorej sa rozpráva príbeh ktorý sa traduje ako legenda medzi ľuďmi a ozajstná pravda o tom kto bol ten tajomný tulák. Svedectvo o mininej nevine.                   

1 komentár: