sobota 14. septembra 2013

Predslov Minin príbeh 2



Tulák píše o tom, ako Mina kráča v ťažkých, čiernych, mušelínových šatách schodíkmi do kostola, v zástupe vznešených a urodzených ľudí, po boku jej snúbenca ktorého nikdy nemilovala. Ťažko môže tulák vidieť jej výraz tváre, i keď stojí ako obvykle pod kostolnými schodmi a prosí o mizerný groš, Mina je ukrytá pod jasným slnečníkom. No tulák vie dobre že smúti. Sadá si do kostolnej lavice, otvorí si spevník a tíško odrieka modlitbu. Len náznakom vidieť ako sa jej pohybujú pery. Zrazu dvíha zrak, vysoko ku chrámovému oltáru a zo zaslzených očí jej tečú po lícach dva čierne potôčiky. A zamdlela. Tulák sleduje ako ju odnášajú dvaja statný mládenci v rukách a nakladajú ju do koča. Pred tým, než stačia zatvoriť dvere, nasadá k Mine jej matka zo zarmútenou tvárou plnou výčitiek a koč zo štvorzáprahom sa rýchlo pohýna smerom ku kaštieľu.
-
Bude to asi tým že zomrela trinásteho. No niečo zlé sa stalo, tulák to vedel. Celý týždeň pred jej smrťou sa ozýval z jej komnát hrozní krik, ženský krik. A prosba „Odpusťte mi!“
O pár dní to prišlo, žiadne tajomstvá, bola toho plná dedina aj okolie. Za lesom ju upálili a tak vyhnali z nej diabla. Chúďa, čo si musela vytrpieť pre nešťastnú lásku.
-
Inkvizícia na začiatku 20.storočia, krutá realita ktorej sila zničila jej krásne predstavy o živote. Ale tulák už aspoň vedel prečo bola rakva na pohrebe zatvorená, prečo rodina nevyronila ani slzu a prečo ju pochovali v ten istý deň ako zomrela. Tento príbeh nadobúdal čoraz temnejší, diabolský rozmer.
-
Tu sa tulákovo rozprávanie prerušuje. Odišiel s toho prekliateho kraja pod Tatrami, kde vládne čisté ľudské šialenstvo. Kde diabol ľudom rozum zatemňuje a poctivému tulákovi sa pri tom všetko nedá ani dýchať.
-
Blúdil svetom. Bol v Amerike, v Británii, v Afrike aj na Sibíri. No niečo ho znova ťahalo späť. Boli to už roky, no stále niečo z toho všetkého v ňom zostalo. Črepina zabodnutá hlboko v hlave. A tak sa vracia znova do Uhorska.
-
Zastavil sa po dlhej ceste v jednom hostinci na Morave, kde si vypočul od potulného hráča kariet, chýr o prekliatom dievčati Mine, a o tom ako sa na jej počesť, noc čo noc, schádzajú sa nad jej hrobom otrhaní tuláci aj dobrodruhovia. Vzdávajú česť tuláckej princeznej, ktorá pre lásku k jednému z nich zostala v prekliatí.
-
A tak sa na druhý deň ráno vydal znova na východ, kam ho sama duša ťahala. Keď o pár dní dorazil po rokoch znova späť, zastihla ho noc a tak sa rozhodol prespať pod lesom, na voňajúcej lúke v blízkosti bývalej hranice, kde kedysi tak kruto dokonalo to nevinné dievča.
-
Sníval sa mu sen. V ten deň keď sa Mina dopustila tej hanby v kostole, si pod rúškom večera, keď služobníctvo opustilo jej komnaty, obliekla zamatový plášť, a vydala sa bosá po zarosenej, chladnej záhrade do neďalekého lesa.
Ráno sa Minu vydá hľadať služobníctvo, a nachádzajú ju práve prebudenú, celú od krvi, ako stojí nad mŕtvym žobrákom, ktorého ešte nedávno milovala.
O týždeň skončila svoj mladý život. Tulák vidí vo sne ako sa Mina dostáva do krajiny mŕtvych. Znova kráča v tých ťažkých šatách a v rukách drží sviečku, ktorou si svieti na cestu a plače. Prechádza sa podsvetím a hľadá svoju lásku, zatiaľ čo na zemi prešiel čas dvanástich rokov.
-
Budil sa pred polnocou. Vonku bola jasná a horúca noc, na prelome 17. a 18. júna 1914. pár metrov od lesa, pod ktorým prespával, bol cintorín, na ktorom pochovali to čo nestihlo z mini zhorieť. Zazrel žiaru, pomník a otvorenú jamu bez truhly z ktorej sa šírilo jasné svetlo nad ktorým sa vznášal čierny anjel, z havraními krídlami, obostatí skupinou asi tucta otrhaných ľudí, ktorý si pred tou nevídanou nádherou zložili z hláv klobúky a klaňali sa. Žobrák si matne spomínal na krásnu Mininu tvár, kedysi červenú a žiariacu životom, teraz na smrť vyblednutú.
-
A svitne deň, čierny deň, rozoznievajú sa kostolné zvony a všetci žobráci do jedného padajú k zemi, nevedno prečo, sťa podťatý. Spoza neďalekých hôr sa v svitaní ozýva ohlušujúci výbuch z dela a žiara ktorá prebleskla nebom.
A mini nebolo. O dva dni sa tulák dozvedel že sám nasledovník trónu František Ferdinad bol v Sarajeve zavraždený. O rovný mesiac prichádza v krásnom letnom dni správa o vypovedaní vojny a následnej mobilizácii. Tu sa končia tulákove zápisky do denníka.                                                                
                              

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára