štvrtok 19. januára 2017

10 rockov na Moraveckej scéne Vol. 2 NIHILITY – metalové roky

Po mojom odchode z Opportunity, zrazu začala v mojom živote panovať prázdnota. Zrazu sa staré väzby na ľudí okolo potrhali, nebolo s kým hrať, nebolo s kým chodiť na akcie a koncerty. Len sporadicky som sa s niekým stretol a aj hudobne som si dal pauzu.
Free Jam v MSKS
Vráťme sa ale na skok ešte do decembra 2009. Kapela Opportunity ešte fungovala a stretávali sme sa aj na koncertoch ako diváci. 23.12. 09 to bol napríklad typický Vianočný Free Jam, ktorý sa vtedy odohrával na pódiu v MSKS. Mám takú matnú spomienku že bola hrozná zima, behali sme po zákulisí a pil sa punč. O pár dní na to 28. decembra, sme sa zúčastnili na koncerte kapiel v Topoľčiankach v bare na štadióne. Na tomto koncerte vystúpili kapely, ktoré reprezentovali v tej dobe práve nastupujúcu vlnu mladých ambicióznych hudobníkov, ktorý sa onedlho stali hviezdami v Kompas klube. Boli to zoskupenia Bordeline, Pray For Me a Schussdefekt (ktorých som tu zrejme počul po prvý krát).

Po novom roku začalo už spomínané divné obdobie. V tej dobe som sa snažil dať dokopy partiu nadšencov ktorý by mali radi metal a boli by ho ochotný hrávať so mnou, ale o starú gardu hudobníkov som sa už nevedel oprieť a mladých som proste nepoznal. Skrátka a dobre som začal zháňať ľudí na nete, po chatoch, dokonca som sa s pár ľuďmi aj stretol na skúšobnej jamke ale bezvýsledne. Zlom nastal až ku koncu apríla 2010. Opäť zaúradovala tuším dávno zabudnutá moravecká sociálna sieť Z00m, kde som našiel profil mladého chalana v okuliaroch, ktorý sa fotil s gitarou v ruke, s menom Andy Rekšák. O pár dní na to sa odohrávala v slávnom klube Kompas akcia, na ktorej sa stretli kapely ako Zoči Voči, Paranoid a Bačova fujara. Z pohľadu hudby nič moc, ale stretla sa tam veškerá moravecká hudobná smotánka. Práve na tejto akcii sme sa prvý krát stretli s Andym a práve tu som spoznal väčšinu ľudí s ktorými sme neskôr tvorili jednu veľkú partiu. S Andym a ostatnými sme sa zakecali o hudbe a v ten večer mi predstavil podľa jeho slov dobrého kamaráta a gitaristu ktorý hľadá kapelu, Adama Hosťoveckého. Neviem či to bolo množstvom promile alebo osudovým stretnutím, ale okamžite sme začali spriadať plány na kapelu metalového razenia, už len doplánovať kto bude s nami hrať, meno kapely, skúšobňu, aparát...skrátka, nemali sme nič.

Atmosféra v Kompase
Ďalší pamätný koncert s názvom Vítanie leta sa odohral 30.6. opäť v Kompase, kde si zahrali čisto moravecké band Priorita recesie, Stres, Schussdefekt a taktiež Pray for me. Vzápätí na to sa konala ďalšia, tento krát metalová akcia v bare na amfiku, pod názvom Teror Night, kde som spoznal aj môjho neskoršieho parťáka Borisa. Začalo sa obdobie Kompasu, kedy sa v tomto klube odohrávali v tej dobe koncerty takmer každý víkend. Vytvorila sa tu partia ľudí ktorý tu boli neustálymi hosťami. Chodili sme sem stále, aj napriek tomu že kvalita akcií a interpretov nebola vždy ideálna, ale spojenie rockovej hudby, priateľov a zábavy, nás lákalo ísť do tohto kotla piatok čo piatok. Z ďalších známych akcii odohratých v kompase môžem len spomenúť Mad clown 1,2, Teror Night 2, Free Jam, Helloween v kompase, prípadne koncert Slobodnej Európy. Samozrejme boli organizované aj koncerty mimo Kompas, ako napríklad tradičný Free jam v parku J.K. alebo Acustic Night vol.1 na amfiku, no proste v tomto období toho bolo až až, čo sa s dnešným stavom nedá moc porovnať.
Vráťme sa ale k hudobnému zoskupenie ktoré sme začali postupne tvoriť. Začali sme sa stretávať s Adamom a dávať dokopy našu kapelu, do ktorej Adam prizval nášho spoločného kamaráta Andyho, ktorý si musel ale najskôr kúpiť elektrickú gitaru. Prvá neoficiálna skúška sa odohrala u Adama v pivnici, na jeho malom kombíčku a tuším reprákoch od počítača. Ako skúsenejší hudobník ktorý hral už s kapelou, som sa ocitol práve v roli učiteľa a učil chalanov ako hrať spolu v kapele, keďže oni ešte žiadne skúsenosti nemali. Po pár stretnutiach u Adama, sme oslovili nášho kamaráta Erika Šaba, s ktorým som už predtým hrával chvíľu v Opportunity. Nasťahovali sme sa teda už na dobre známu skúšobňu kapely Borderline v Obyciach. Nedávno pred tým sme sa stretli na pivku a po dlhom rozmýšľaní sme nakoniec zvolili Adamov návrh a kapelu pomenovali Nihility. Prvú oficiálnu skúšku už na Obyciach a s bicími sme odohrali 11.10.2010 a postupne sme začali zisťovať že čo to dá. Začali sme hútať že čo vlastne hrať a tak sme postupne začali s prerábkami od Metallicy, Nirvány, Tublatanky a tiež som podsunul niečo z mojich nápadov. Ďalšiu vec čo sme chceli a mali doriešiť bol spev. Osobne som už spievať nechcel a tajne som dúfal že sa v našom okolí predsa len nájde nejaký skrytý talent, ktorý ma vystrieda za mikrofónom. Oslovili sme pár ľudí, žiaľ nakoniec bezvýsledne a opäť mi pripadla neľahká úloha nedobrovoľného speváka. Chalani sa postupne zohrali a na Adamovi som videl že sa stále zdokonaľuje a prichádza s novými nápadmi. Neprestával ma ale stále obchádzať pocit, že je to cele len tak polovičné, keďže sme hrávali na požičanom aparáte, na cudzej skúšobni, s bubeníkom ktorý či sme si to pripúšťali alebo nie, u nás len hosťoval.

Nihility ešte na Obyciach
A tak postupoval rok 2011, na Kompas sme začali, možno aj vplyvom organizátorov, nejako zanevierať a pamätám si že sa tam začalo chodievať menej ako tomu bolo v roku 2010 (zrejme sme už mali dosť zoči voči a bačových fujár). Okrem toho si spomínam z roku 2011 na pár pamätných akcíí a to hlavne Slnečný rockový festival 1 a 2, ktorý sa odohral veľkolepo v parku Janka Kráľa ako otvorenie leta a rovnako sa opakoval aj k jeho ukončeniu. Ďalej to bola ďalšia veľká akcia Open air rock fest 2011 ktorá sa odohrala na amfiku. Na týchto koncertoch väčšinou účinkovali domáce kapely ako napríklad Slovenský raj, Malý priestor, Embrio, Deep Night, prípadne Elit a mali v celku úspech a obrovskú účasť. Nemôžem zabudnúť na úspech ktorý v tomto roku dosiahla domáca kapela Absolut a to vydanie albumu Tvoj svet, za spoluúčasti takých mien ako Henry Toth a Roland Grapow. Tento album pokrstili 15.7. v miestnom ROH klube za hosťovania obidvoch pánov, čo bolo podporené vysokou účasťou fanúšikov.
Ku koncu roka 2011 sa začalo v moravckom hudobnom undergrounde čoraz viacej schyľovať k metalu a to nie len zásluhou kapiel Bordeline, prípadne čoraz metalovejších Schussdefekt, ale aj vďaka novej mladej thrashovej kapele Ezkator, prípadne ako aj s Nihility sme prispeli svojou troškou (i keď ešte stále zavretý na skúšobni). K tejto nálade prispeli aj akcie, ktoré sa ku koncu roka začali odohrávať v krčmičke Zelená žaba v Topoľčiankach a to koncerty Metal in Frog, prípadne perfektná Thrash atack, na ktorú sa podarilo dostať špičku bratislavského thrashu a to kapely Radiation, Catastrofy a fenomenálny Majster kat. Zelená žaba v tieto večery praskala vo švíkoch a hlave vystúpenie kapely Majster kat sa stretlo s veľkým úspechom.
Čo sa týka kapely Nihility, tá začala postupne stagnovať, aj kvôli zaneprázdnenosti členov, školským povinnostiam atď. ...no skrátka skoro celú jeseň sme nehrali, v januári sa Erik rozhodol že kapelu opúšťa a my sme sa takpovediac ocitli na podlahe. A tak sa začalo hľadanie nového bubeníka. Žiaľ, ako toľko krát pred tým, aj teraz, sme stroskotali na tom, že bubeníci sú nedostatkovým tovarom.
Metal in Frog

Pred tým než budem pokračovať v príbehu, chcem trocha odbočiť a porozprávať o kluboch a podnikoch kde sa moravecká hudobná smotánka stretávala. Ako všetci vieme, dobrý hudobník nie je len dobrou hudbou živený, ale rád sa stretáva aj na pivku pri veľkých rečiach o hudbe a živote. Každá partia mala rozličné, ale aj spoločné podniky. Pamätám si že agonisti sa napríklad s obľubou stretávali u Štefanca. Za čias Opportunity sa hudobná smotánka rada zdržovala v bývalej kaviarni KAMI, neskôr premenovanej na INA, v piatok sa to tam hemžilo hudobníkmi jedna radosť a stretol si tam kdekoho. Chlapci punkáči sa zase vždy radi zdržiavali v Bavaxe, prípadne ich ovlažila dokonale Alfa. Staršie metalové ročníky popíjali v Net Cafe alebo v Ponorke a my sme po príchode Kompasu všetci bezpodmienečne kempovali každý piatok tam. Keď sa skončila vláda Kompasu, začali sme sa zliezať v kocke v Budha bare, kde sme vysedávali nielen v piatok a sobotu, ale aj cez týždeň a bolo to miesto kde si sa stretol s ľuďmi, bez toho aby si to plánoval. V poslednej dobe sa vytvorilo bohaté hudobné prostredie hlavne v Hostinci u mnícha, kde sa stretáva značné množstvo pozostalých moraveckých hudobníkov.  
Vráťme sa ale do roku 2012. Doteraz neviem ako sa to mohlo stať, ale nejako v máji nám oznámil Erik, žeby sa našlo trocha času navyše a Nihility môže fungovať za predpokladu, že sa tomu budeme normálne venovať, nie žiadne slíže a srandy. A tak Nihility znova začala skúšať, tentokrát na skúšobni v Topoľčiankach, kam sa pred časom kapela Bordeline spolu s Erikom ktorého sme potrebovali, presťahovala. Okamžite sme začali makať na starých aj nových veciach tak, aby sme mohli čo najskôr koncertovať. Medzi nimi boli staré prerábky od Metallicy, Tublatanky, Torru, a Judas priest, ale aj vlastné skladby Pot slzy a krv, Čierne víno, Posledná princezná, Beat generation a Stretneme sa v pekle.
Nihility
To že v Zlatých Moravciach začal celkom slušne šlapať metal sa prejavilo napríklad tak, že mladý metalisti blízko spolupracovali a hlavne sa stretávali na spoločnej skúšobni kapiel Priorita Recesie a Ezkator, v areáli moraveckého futbalového štadiónu (neskôr presťahovaná do areálu zimného štadiónu). Tu som mohol prísť skoro kedykoľvek a našiel som tu vždy niekoho kto buď hral, alebo pil. Skrátka skúšobňa Ezkatoru bolo multifunkčné verejné miesto, kde sa často stretávala stará garda s mladými chalanmi a hralo sa a vyvádzalo. V tejto dobe sa okolo skúšobne začína postupne dávať dokopy ďalšia metalová kapela Mortuary, ktorá mala síce krátku, ale o to búrlivejšiu kariéru.
V tejto dobe v moravciach fungovali až štyri mladé metalové kapely: Borderline, Ezkator, Mortuary  a Nihility. Všetci mali už svoje prvé koncerty za sebou, a tak to čakalo aj nás. Na jeseň roku 2012 sme organizačne s Dušanom Herdom z Mortuary, kapelou Borderline a mojou maličkosťou, dali dokopy koncert práve týchto mladých kapiel s názvom Go to Hell (27.10.2012). Koncert sme zorganizovali v novo vzniknutej krčme Pohoda v Žitavanoch (krčmička zbankrotovala krátko po našom koncerte), a za bohatej účasti moraveckych fanúšikov sme konštatovali vcelku úspech. Kapely Mortuary a Ezkator si ešte raz spolu zahrali o mesiac neskôr na ďalšej metalovej akcii v Topoľčiankach v Zelenej Žabe.
Prvý koncert Nihility

Popri metalovej hudbe sme ale mali potrebu aj v trochu ľahšom, bluesovom vyžití a jamovaní a tak s kamarátom a spevákom z Mortuary Borisom Katrušinom, sme si koncom roka 2012 odbehli na spoločný projekt Soul over Gold. Stretávali sme sa u mňa doma a neskôr sme prizvali aj chalanov z Nihility, Adama a Andyho. Po istých problémoch u mňa doma sme prišli o skúšobňu a v marci sa rozpadli.  
Ďalšie pokračovanie Go To Hell sa blížilo, ale ešte pred tým sme prijali pozvanie levických Achsar a hosťovali sme na Metal Unleashed IV, ktorý sme odohrali 6.4.2013 v klube Reviczky. Táto akcia nás prekvapila perfektným zvukom a aparatúrou, ale sklamala nízkou účasťou na našom koncerte, keďže sme boli kapela cudzia, hrali sme prvý a obľúbeným žánrom divákov bol zrejme len black a death. O týždeň na to sme si zahrali na už spomenutej Go to Hell 2, tento krát v Net cafe v Zlatých Moravciach, ktorú si už celkom vzal pod taktovku Erik Šabo. Tu sme hrali po boku kapiel ktoré sme poznali už z levíc Achsar a Down to Hell a 
samozrejme taktiež Erikov Borderline. Tento koncert sa stretol s veľkým úspechom a zišlo sa tam do sto platiacich fanúšikov.
Po tomto koncerte sa vyhrotila situácia v Nihiliti a rozhodli sme sa kvôli dlhodobejšiemu nezáujmu o našu hudbu ďalej nespolupracovať už s Andym. Ako vhodnú náhradu sme si onedlho našli mladého šikovného gitaristu Mariána Matejova. Ten začal s nami okamžite pracovať na starých aj nových veciach, ale kovová loď zvaná Nihility sa začala potápať, aj napriek novej energii ktorú priniesol medzi nás. Počas leta prebehlo pár skúšok, okrem toho sa kapela len stretávala na spoločných akciách. Na jeseň 2013 sme si povedali napokon koniec. Erik už v tej dobe hrával v kapele Doomas, ja som mal pracovné povinnosti a chalani školské, skrátka to bolo asi prirodzené rozhodnutie.
Go to Hell 2

Posledný minifestival Go to Hell 3 sa odohral už bez nás 30. 8.2013 s veľmi slabou účasťou. Na skúšobňu Ezkatoru sa chodilo čoraz menej, scéna v Moravciach sa menila, koncertov ubúdalo a zrejme som sa hudobne zmenil aj ja. Koncom roka 2013 bolo za mnou ďalšie obdobie a ja som sa cítil podobne ako keď som opúšťal Opportunity. Chcelo to oddych a nové obzory.    

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára